#StămAcasă și gătim: chifteluțe falafel

#StămAcasă și gătim: chifteluțe falafel

Vrei să prepari ceva rapid, gustos și sănătos? Încearcă rețeta de chifteluțe falafel! Se prepară foarte ușor, nu ai nevoie de foarte multe ingrediente și se potrivește de minune la orice masă din zi. Noi am încercat-o și ne-a ieșit foarte bine!

Falafel sunt niște chifteluţe care se prepară din boabe de năut. Deși  specific țărilor arabe, este foarte popular și la noi. Și asta pentru că este un preparat simplu și ușor, gustos și foarte hrănitor. În plus, îl poți servi foarte bine la orice masă din zi – chiar și la micul dejun – și este un preparat deseori întâlnit în meniurile vegane și vegetariene! Merge de minune în combinație cu o lipie, salată verde, hummus, murături și tahini. Sau cu o salată tabouleh.

Năutul în sine este o legumă originară din sud-estul Turciei, fiind ulterior răspândit în toate țările arabe. Astăzi, peste 7 milioane de tone de năut sunt cultivate în 45 de țări.

Compozitia pentru falafel variază de la o regiune la regiune, dar de obicei include, pe lângă năut, pătrunjel proaspăt tocat și coriandru. Cât privește modul de preparare, poți să prăjești chifteluțele, sau să le bagi la cuptor.

INGREDIENTE:

  • 250 g de năut fiert
  • 1 ceapă roșie tăiată cubulețe,
  • 3 legături de pătrunjel proaspăt, tocat,
  • ½ cană de făină (de preferat integrală)
  • 2-3 căței de usturoi tocați și zdrobiți cu cuțitul
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • 1 linguriță de chimen
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • ½ – 1 linguriță de sare, după gust
  • ½ lingurițe de chili (dacă îți place să fie pușin picant)
  • 30-50 ml ulei de măline

MOD DE PREPARARE:

  1. Pune toate ingredientele (cu excepția pătrunjelului) într-un blender cu lama în formă de „S” și mixează până obții o pastă omogenă.
  2. Adaugă și patrunjelul și mai mixează puțin.
  3. Acum ai două variante: se pot prăji în tigaie (de preferat în ulei de turte de măsline, ulei obţinut prin prelucrarea turtelor rămase după presarea măslinelor), sau se pot face la cuptor.
  4. Pentru varianta de falafel la cuptor: preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius. Pe o tavă, pune foaie de copt și unge-o cu puțin ulei. Așează chifteluțele în tavă și lasă-le la copt timp de 20-25 de minute. Asezonează cu sos tahini și usturoi (pentru cunoscători) sau cu guacamole, pentru o masă bogată în nutrienți și gustoasă, în același timp.

surs-restograf.ro

Adauga un comentariu

Your email address will not be published.

%d blogeri au apreciat: